Douro-dalen er en av de aller eldste definerte vinregionene i verden, og blir av mange beskrevet som verdens vakreste vinområde.
Portvin produseres utelukkende i Douro-dalen nord i Portugal.
Over 100 forskjellige druesorter er tillatt for portvinsproduksjon, hvor kun fem brukes i stor utstrekning: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Cão og Tinta Roriz (Tempranillo).
Vinstokkene står i terrasserte skråninger av skifer og granitt med opp til ca. 60° helling. Plukking av druene skjer for hånd. Maskinell plukking er nesten ikke mulig.
Kort tid etter at druene er høstet blir druebrennevin tilsatt den gjærende mosten omtrent midtveis i gjæringen.
Brennevinet som har en styrke på 77 %, tilsettes i en mengde som gir den ferdige portvinen 19-20 % alkohol. Portvinen blir så lagret og modnet i store fat enten på vingårdene («quinta») eller i lagringshusene i Vila Nova Gaia (nabokommune til storbyen Porto).